Tyréns projekterer el-, telesystemer og elevatorer på den Kungliga Operan i Stockholm

2017-09-27 07:56

Statens fastighetsverk har valgt Tyréns til at projektere el- telesystemer og elevatorer, når den Kungliga Operan i Stockholm skal ombygges. Tyréns, som har gennemført en række lignende projekter tidligere, starter på projektet omgående og planlægger at være i gang i mindst tre år.

Det har i lang tid været drøftelser om hvad der skal ske med den Kungliga Operan i Stockholm. Nu har politikkerne besluttet at operaen skal bygges om, og når arbejdet påbegyndes, er Tyréns udvalgt som ansvarlig for projektering af el-, telesystemer og elevatorer i den klassiske operabygning.

– Det her er et prestigeprojekt, som naturligvis er rigtig dejligt at få, siger Kenneth Ericsson, afdelingschef for el- & belysningssystemer hos Tyréns. Projektet omfatter el- og teletekniske systemer samt elevatoranlæg i program- og projektforslag, men vi har også fået option på fortsat arbejde og opfølgning i løbet af byggeperioden. Det er et spændende projekt set ud fra perspektivet, at det er en gammel bygning, som er helt unik af sin art i Sverige med store kulturhistoriske værdier. Vi skal jo levere løsninger, som skal holde i 50-60 år. Fastighetsverket valgte os fordi vi havde præsenteret fine referenceprojekter, som lå meget nær opgavebeskrivelsen. Vi har eksempelvis udført lignende arbejder for både Koncerthuset i Stockholm, Det gamle danske kgl. musikkonservatorie i København og Medborgerhuset på Medborgarplatsen i det sydlige Stockholm.

En tilbagevendende udfordring for denne type af projekt, er når dagens krav og teknologi skal tilpasses til en gammel bygning. Operaen blev bygget da lyset kom fra stearinlys og brandalarmen var en brandvagt, som regelmæssigt gik igennem bygningen. Nu skal alt dette elektrificeres, elektriske låse og brandalarmer, administrative pladser skal udstyres med fiber og det som først var stearinlys og derefter glødelamper skal erstattes med LED-belysning.

– Lysudformningen kan være en udfordring, siger Kenneth Ericsson. Glødepærer skal, som alle ved, i dag udskiftes og erstattes med lavenergipærer. Problemet med dette er netop lysudformningen. Det kan for eksempel være svært at have en dæmper på dagens LED-lamper.

For at håndtere udfordringerne med lysudformningen har Tyréns medtaget vores egne lysdesignere. Deres opgave bliver at finde løsninger til lysets udformning i forhold til farver, stof og materiale. Problemet med dæmpere kan muligvis også løses, da teknologien udvikler sig hurtigt hele tiden. Der findes kommende løsninger som i en nær fremtid måske kan bruges i operahuset.

– Vi har konstant styr på markedet via vores leverandører, siger Kenneth Ericsson, og vi har også vores dygtige lysdesignere, som kan skabe fantastiske løsninger, hvor de med lys skaber tryghed og anvendelighed, samtidig med at det vækker interesse og forundring. De udfordringer der findes ved projektet, er vi sikker på at vi vil løse.

Om Operaprojektet
Den Kungliga Operan er Sveriges nationalscene for opera og ballet. Huset har sin egentlige oprindelse fra 1773, da aktiviteterne holdte til i det såkaldte ”Bollhuset”. Gustav den tredje arbejdede stærkt for operans udvikling og bestilte i 1775 et nyt operahus ved Gustav Adolfs torg. Efter cirka 110 års anvendelse blev det Gustavianska operahus revet ned i 1892, fordi bygningen var slidt. Bygningen ansås desuden for at være for lille og brandfarlig, og Oscar II ønskede et nyt moderne operahus på samme sted.Den 19. september 1898 kunne det nuværende operahus, ofte kaldet det oskarianske operahus efter Kong Oscar II, tages i brug. Nu er det igen omtrent 110 år siden operahuset blev taget i brug, og det er derfor tid til yderligere en fornyelse.

 

{{item.Firstname}}-{{item.Lastname}}

{{item.Firstname}} {{item.Lastname}}

{{item.Title}}

{{item.Office}}

{{item.Phone}}

{{truncateEmail(item.Email)}}

{{VCardText}}